Recept za testo za pizzu

Ukoliko ste tražili dobar recept za pizzu, evo jednog koji izdvajamo jer se pokazao kao odličan. Fred  osnovni recept za testo za pizzu:

Sastojci:

  • 500 g brašna (tip 500 ili glatko brašno)
  • 325 ml tople vode
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 1 kesica suvog kvasca (oko 7 g)
  • 2 kašike maslinovog ulja

Uputstvo:

  1. Priprema kvasca:

    • U malu posudu, pomešajte tolu vodu, šećer i suvi kvasac. Ostavite da stoji 5-10 minuta, dok kvasac ne postane penušav.
  2. Mešanje sastojaka:

    • U veliku posudu, sipajte brašno i so. Napravite udubljenje u sredini i sipajte nadošli kvasac i maslinovo ulje.
  3. Mesanje testa:

    • Mešajte sastojke dok se ne formira mekano testo. Ako je testo previše lepljivo, dodajte još malo brašna. Ako je previše suvo, dodajte malo vode.
  4. Kneading (mesenje):

    • Prebacite testo na blago pobrašnjenu površinu i mesite ga oko 10 minuta, dok ne postane glatko i elastično.
  5. Ostavljanje testa da naraste:

    • Oblikujte testo u loptu i stavite ga u lagano nauljenu posudu. Pokrijte posudu plastičnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom i ostavite da narasta na toplom mestu oko 1-2 sata, ili dok se volumen ne udvostruči.
  6. Formiranje pice:

    • Kada je testo naraslo, prebacite ga na blago pobrašnjenu površinu i nežno izduvajte vazduh iz njega. Podelite testo na dve jednake lopte (ako želite dve manje pizze) ili ostavite kao jednu (za jednu veliku pizzu).
    • Koristite oklagiju ili ruke da razvučete testo u željeni oblik i debljinu.
  7. Preliv i pečenje:

    • Prebacite razvučeno testo na pleh obložen papirom za pečenje ili na kamen za pečenje pice.
    • Dodajte svoje omiljene prelive (sos od paradajza, sir, povrće, meso itd.).
    • Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 250°C (482°F) 10-15 minuta, ili dok ivice ne postanu zlatno smeđe, a sir se potpuno ne otopi.


Podelite nam u komentaru Vaše iskustvo vezano za ovaj recept, prijatno od Fred-a!