Fred recepti
Recept za testo za pizzu
Ukoliko ste tražili dobar recept za pizzu, evo jednog koji izdvajamo jer se pokazao kao odličan. Fred osnovni recept za testo za pizzu:
Sastojci:
- 500 g brašna (tip 500 ili glatko brašno)
- 325 ml tople vode
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 1 kesica suvog kvasca (oko 7 g)
- 2 kašike maslinovog ulja
Uputstvo:
-
Priprema kvasca:
- U malu posudu, pomešajte tolu vodu, šećer i suvi kvasac. Ostavite da stoji 5-10 minuta, dok kvasac ne postane penušav.
-
Mešanje sastojaka:
- U veliku posudu, sipajte brašno i so. Napravite udubljenje u sredini i sipajte nadošli kvasac i maslinovo ulje.
-
Mesanje testa:
- Mešajte sastojke dok se ne formira mekano testo. Ako je testo previše lepljivo, dodajte još malo brašna. Ako je previše suvo, dodajte malo vode.
-
Kneading (mesenje):
- Prebacite testo na blago pobrašnjenu površinu i mesite ga oko 10 minuta, dok ne postane glatko i elastično.
-
Ostavljanje testa da naraste:
- Oblikujte testo u loptu i stavite ga u lagano nauljenu posudu. Pokrijte posudu plastičnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom i ostavite da narasta na toplom mestu oko 1-2 sata, ili dok se volumen ne udvostruči.
-
Formiranje pice:
- Kada je testo naraslo, prebacite ga na blago pobrašnjenu površinu i nežno izduvajte vazduh iz njega. Podelite testo na dve jednake lopte (ako želite dve manje pizze) ili ostavite kao jednu (za jednu veliku pizzu).
- Koristite oklagiju ili ruke da razvučete testo u željeni oblik i debljinu.
-
Preliv i pečenje:
- Prebacite razvučeno testo na pleh obložen papirom za pečenje ili na kamen za pečenje pice.
- Dodajte svoje omiljene prelive (sos od paradajza, sir, povrće, meso itd.).
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 250°C (482°F) 10-15 minuta, ili dok ivice ne postanu zlatno smeđe, a sir se potpuno ne otopi.
Podelite nam u komentaru Vaše iskustvo vezano za ovaj recept, prijatno od Fred-a!